BHV pieper of BHV app?
Vroeger zag je hem in elke organisatie: de BHV pieper. Bij een incident werden BHV’ers via een pieper gealarmeerd. De BHV pieper is zeer betrouwbaar en het bereik is standaard goed. Waarom lijkt de BHV pieper dan toch langzaam uit te sterven?
De belangrijkste reden voor het verdwijnen van de pieper is volgens mij samen te vatten in een woord: gebruiksgemak. Het meedragen van een extra apparaat is voor de meeste medewerkers een groot nadeel. Als gevolg daarvan blijven de meeste pagers in de kast of op het bureau liggen. En alle voordelen van een pager ten spijt: als je een pager niet bij je draagt, heb je er niets aan.
Een ander nadeel is dat piepers maar beperkte informatie over een incident kunnen tonen en dat er vaak geen tweeweg communicatie beschikbaar is. Dit laatste betekent dat onduidelijk is of er voldoende BHV’ers in actie komen.
Voor een pieper installatie is ook netwerk (met steunzenders) dat nodig. Dat vergt investeringen en onderhoud.
Wat is dan de waarde van een pieper voor de BHV?
Wij zien vooral één voordeel van een pieper: het netwerk. Omdat gebruik wordt gemaakt van een eigen netwerk, is er geen afhankelijkheid van een mobiel netwerk of internet.
Over het algemeen zijn pieper netwerken bijzonder stabiel. Daar staat tegenover dat mobiele netwerken nauwelijks storingen hebben en een goede dekking bieden. Aanvullend geldt dat de meeste BHV apps gebruikmaken van zowel mobiele netwerken als internet, dit verkleint de kans op een storing nog verder.
Sommige gebruikers van piepers vinden de afwijkende en luide alarmtoon van een pieper nog een voordeel. In de praktijk zien wij dat de afwijkende alarmtoon en het volume van een BHV app zorgen voor meer dan voldoende attentiewaarde.
Vervanging van de pieper
BHV apps worden veel ingezet ter vervanging van pieper installaties voor de BHV. Met zo’n app worden BHV’ers op hun mobiele telefoon gealarmeerd. Dat kan via een spraakbericht, SMS of met een push-bericht. Een aanvullend voordeel is dat opgeroepen BHV’ers kunnen laten weten of ze in actie kunnen komen. Daarnaast bieden BHV apps nog meer voordelen, bijvoorbeeld:
- BHV’ers worden automatisch aan- en afgemeld
- Via een duidelijk overzicht is altijd te zien welke BHV’ers beschikbaar zijn
- Een alarmering kan via de app eenvoudig worden gestart vanaf elke locatie
Het grootste voordeel van het gebruik van een BHV app is dat mobiele telefoon overal mee naartoe wordt genomen. De kans op een gemist alarm is daarom minimaal.
Ontruimingsalarminstallatie (NEN 2575)
In sommige omgeving blijft een pieper noodzakelijk. Een voorbeeld hiervan is de NEN 2575 norm voor een ontruimingsalarminstallatie. In zo’n situatie hebben wij goede ervaringen met een hybride oplossing. Zo kan ons alarmeringssysteem iTel Alert in die situaties zowel via de pieperinstallatie als via mobiele telefoons van medewerker alarmen. Op deze manier wordt een kleine groep mensen gealarmeerd via de pieper. Overige collega’s ontvangen de alarmering op hun mobiele telefoon. Zo wordt voldaan aan de norm én wordt de effectiviteit van de alarmering vergroot.
Benieuwd naar de mogelijkheden van iTel Alert voor BHV alarmering?
iTel Alert als BHV app